Izdvajamo

Unapređenje strukovnog obrazovanja

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske Županije Mario Milak sudjelovao je na sastanku u Županiji, na kojem su bili okupljeni svi ravnatelji srednjih škola, predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i predstavnici komorskog sustava. Uz župana Radimira Čačića, njegova zamjenika Paljaka, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, dr. sc. Huđeka, kao domaćine, posebni gost bio je Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja RH, Vlado Prskalo.

Sastanak je održan s ciljem unapređenja strukovnog obrazovanja, s posebnim osvrtom na reformu obrazovanja, o kojoj je govorio Pomoćnik ministrice. Posebno je bilo govora o formiranju regionalnih Centara kompetencija, za što su osigurana značajna sredstva. Župan Čačić je naglasio kako treba postojati spremnost i brzina u korištenju visokog iznosa od 130 milijuna eura, za što će Varaždinska Županija sasvim sigurno znati uzeti i iskoristiti svoj dio.

U uvodnom obraćanju, predsjednik Obrtničke komore Mario Milak naglasio je kako Komora već godinama inzistira na promjeni sustava obrazovanja za strukovna zanimanja i prilagođavanju, odnosno spremnosti, da se odgovori zahtjevima tržišta. Kako se to nije dogodilo, sada je došlo na naplatu na najteži način, što znači da ostajemo bez stručnih radnika na tržištu rada i bez učenika koji bi se upisivali u strukovne škole. Zadnji je trenutak da se promijeni stav prema strukovnom obrazovanju, a to i je stvar reforme koju podržavamo. Dakle, strukovna i obrtnička zanimanja moraju dobiti na važnosti koju zaslužuju. Roditelje i njihovu djecu koja će se upisivati u srednje škole treba dobro informirati i dokazati im kako su i ta zanimanja vrijedna poštovanja i pružaju mogućnosti kvalitetnog života. A da bi se to dogodilo, potrebni su kvalitetni i educirani nastavnici, moderno opremljene školske radionice i učenici čija će stručna znanja i kompetencije odgovoriti suvremenim potrebama tržišta. Također odgovornost leži i na obrtnicima kod kojih su učenici na naukovanju, ali i njima je potreba potpora za opremanja radionica i educiranje. Zato je ustroj Centara kompetencije dobrodošao, jer Varaždinska Županija sigurno ima kapaciteta u školama i nastavnicima, još uvijek dovoljnom broju učenika, ali i gospodarstvu koje iskazuje potrebe za kvalitetnom i obrazovanom radnom snagom.

novo 1

PRIOPĆENJE - NADZORNE AKTIVNOSTI

PRIOPĆENJE

vezano za nadzorne aktivnosti Carinske i Porezne uprave

Pojačani nadzor fiskalizacije na cijelom području RH

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provode zajedničke pojačane nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije i zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze. Pojačane nadzore provode ovlašteni službenici obiju Uprava samostalno, ali i u suradnji s drugim nadzornim službama kroz organizirane zajedničke akcije.

Primjenom suvremenih metoda i tehnika kojima se pruža uvid u način poslovanja i navike poreznih obveznika ovlašteni službenici navedenih Uprava pored pojačanih nadzora fiskalizacije provode i postupke praćenja i provjere izdavanja i fiskaliziranja računa. Navedenim postupcima se putem web aplikacije „Fiskalizacija“ na mobilnim uređajima prati i provjerava izdavanje i fiskaliziranje računa u realnom vremenu.

Pozivamo sve građane kao i pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost da prijave sve nepravilnosti s kojima se susreću putem besplatnog telefona 0800-1001, web servisa „Pišite nam“ http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Pisite-nam.aspx ili dolaskom u lokalnu ispostavu Porezne uprave.

Obrazovanje

image

Obrazovanje

 

Opširnije

 

Društvene mreže

Korisni linkovi

image

Korisni linkovi

 

Opširnije

Obrtnički registar

image

Obrtnički registar

 

Opširnije

Prijavite se na Newsletter

Ime:
Email:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore