Izdvajamo

Županijski obrtnici donirali novac za državno natjecanje u Varaždinu, na kojemu sudjeluje105 učenika iz 30 hrvatskih škola

Obrtnička komora Varaždinske županije novčano će pomoći 23. državno natjecanje učenika graditeljskih i geodetskih škola  u znanjima i vještinama građenja, koje se 13. i 14. travnja održava u Varaždinu.

Predsjednik Komore, Mario Milak predao je ravnatelju Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole, Zoranu Hajeku, kao organizatoru događanja, potvrdu o donaciji 7,5 tisuća kuna. Tim je iznosom, Obrtnička komora najveći pojedinačni donator natjecanja čije održavanje stoji oko 50 tisuća kuna.

Riječ je o natjecanju koje se svake godine održava na drugoj lokaciji, a varaždinska škola je domaćin po drugi put. U devet disciplina se natječe 105 učenika iz 30 hrvatskih škola.

Obrtnička komora Varaždinske županije i udruženja obrtnika u njezinom sustavu odlučila su pomoći učenicima obrtničkih zanimanja jer, kako kažu njihovi predstavnici, zajednički je cilj promocija strukovnih škola. O tim školama i zanimanjima, rekao je ravnatelj Hajek, nitko u državi, pa niti Agencija za strukovno obrazovanje ne vodi računa na adekvatan način.

- Borimo se s nedostatkom sluha za strukovno obrazovanje na državnoj razini – rekao je ravnatelj uz zahvalu na donaciji.

Svoju je opasku potkrijepio podatkom da je na istom ovom natjecanju u Varaždinu, 2009. godine, sudjelovalo 200 – tinjak učenika, što je dvostruko više nego danas.

Svi su pozvani

Mario Milak kaže da su obrtnici najsvjesniji tog problema jer njima je i nakon izlaska iz krize sve teže opstati upravo zbog manjka radnika.

– Ukoliko se nešto hitno ne promijeni neka će zanimanja doslovno nestati. Mi radimo koliko maksimalno koliko možemo na promociji obrtničkih zanimanja, na edukaciji djece i roditelja, ali ne možemo sami. Ako država ne osmisli i ne uključi se s popularnim mjerama za obrtnike i one koji to tek namjeravaju postati, teško ćemo izaći iz ove krize nedostatka radne snage. Obrti se više ne zatvaraju jer nema posla, nego jer ga nema tko raditi, a bez obrtnika nema života – rekao je Mario Milak.

Dodao je da županijska Komora ove godine poduzima brojne akcije s ciljem promocije strukovnih zanimanja, a posebno je naglasio suradnju s Varaždinskom županijom.

Natjecanje 13. travnja

O konkretnoj donaciji kaže: 

- Podupiranje jedne takve manifestacije, natjecanja koje će se provoditi u  ovoj srednjoj školi, od  izuzetne je važnosti. Obrtništvo nam je u fokusu, jer krajnje vrijeme da se skine stigma s obrtničkih zanimanja  kao nečeg što je što je u ovom društvu manje vrijedno. Želimo upravo djeci i roditeljima približiti što su to obrtnička zanimanja uopće– rekao je Mario Milak.

S njim su se složili i predstavnici Udruženja obrtnika Ivanec, predsjednik Udruženja Novi Marof, ambasador obrtničkog naukovanja Petar Klopotan i predstavnica Udruženja obrtnika Varaždin, Andrea Saiu Večerić,  ujedno i predsjednica gradskog i županijskog ceha građevinaraca. Njih su troje, uz Marija Milaka kao donatori prisustvovali predaji potvrde o donaciji.

Nakon otvaranja događanja 12. ožujka, natjecanja započinju sljedeći dan, 13. ožujka u petak.

Organizator poziva sve građane da dođu u školsku dvoranu Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole i pogledaju vještinu građenja učenika iz 30 strukovnih škola u Hrvatskoj.

ČESTITKE

Prijavite se na 11. Obrtničke sportske igre!

Hrvatska obrtnička komora ove godine organizira 11. Obrtničke sportske igre (OSI), koje će se održati od 10. do 13. svibnja 2018. godine u Malom Lošinju (hotel Vespera).

 

Pravo nastupa na natjecanjima, koja se održavaju u okviru 11. Obrtničkih sportskih igara, imaju:

 • aktivni obrtnici i članovi komorskog sustav Hrvatske obrtničke komore,
 • zaposlenici komorskog sustava Hrvatske obrtničke komore,
 • članovi uže obitelji definirani Zakonom o obrtu  
 • umirovljeni obrtnici
 • dobrovoljni članovi Hrvatske obrtničke komore.

11. OSI – INFORMACIJE:

Termin održavanja: od 10. do 13. svibnja 2018. godine

Dolazak sudionika: 10. svibnja od 14:00 h do 18:00 sati

Smještaj: hotel Vespera u Malom Lošinju. Ako se hotel Vespera popuni, dodatni smještaj bit će organiziran u obližnjem hotelu Aurora

Otvaranje igara: 11. svibnja u 09:00 sati

Početak natjecanja: 11. svibnja u 10:00 sati

Natjecanja se održavaju 11. i 12. svibnja

Proglašenje najboljih županija, sportskih ekipa i pojedinaca: 12. svibnja na završnoj večeri u hotelu

Cijena smještaja na bazi punog pansiona:

u dvokrevetnoj sobi kn 373,00 dnevno/po osobi

u jednokrevetnoj sobi kn 473,00 dnevno/po osobi

Cijena smještaja na bazi polupansiona:

u dvokrevetnoj sobi kn 343,00 dnevno/po osobi

u jednokrevetnoj sobi kn 443,00 dnevno/po osobi

- u cijene je uključen PDV

- u cijene je uključena boravišna pristojba koja iznosi kn 8,00 po osobi i danu

Početna usluga je večera 10.05.

Završna usluga je doručak 13.05.

Sportovi u kojima će se sudionici natjecati:

 1. MALI NOGOMET – ekipno muški (5+1)
 2. KUGLANJE – ekipno žene (5 natjecateljica)
 3. KUGLANJE – ekipno muški (5 natjecatelja)
 4. TENIS – žene (2 natjecateljice pojedinačno)
 5. TENIS – muški (2 natjecatelja pojedinačno)
 6. *TENIS – ekipno miješano (natjecateljica i natjecatelj)
 7. STOLNI TENIS – žene (2 natjecateljice pojedinačno)
 8. STOLNI TENIS – muški (2 natjecatelja pojedinačno)
 9. *STOLNI TENIS - ekipno miješano (natjecateljica i natjecatelj)
 10. POVLAČENJE UŽETA – ekipno miješano (6 natjecatelja + 3 natjecateljice)
 11. PIKADO – ekipno (2 natjecateljice + natjecatelj)
 12. ODBOJKA NA PIJESKU – ekipno (2 natjecateljice + natjecatelj)

*Napomena: tenis i stolni tenis u kategoriji ekipno miješano, ove godine se izvode eksperimentalno i ne ulaze u ukupni zbroj bodova.

PRIJAVA SPORTSKIH DISCIPLINA

Prijava natjecatelja (pojedinačno i ukupni broj) i sportskih disciplina dostavlja se Organizacijskom odboru za 11. OSI, zbirno po županijama, uz navođenje naziva sportskih disciplina te imena natjecatelja po disciplinama u kojima sudjeluju pojedine županije. Potrebni podaci su: naziv, adresa, OIB, kontakt mobitel ili telefon voditelja. Prijave je potrebno dostaviti najkasnije do 20. travnja 2017.

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

fax: 01/4846 610

telefon: 01 4806 643 (centrala 01 4806 666)

PRIJAVE ZA HOTELSKI SMJEŠTAJ

Prijave za smještaj sudionika dostavljaju se zbirno po županijama na agenciju Dubrovnik Sun:

e-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

fax: 020 436 336

kontakt osoba: Jelena Bete

telefon: 020 436 337

Zbog pravovremene potvrde hotelu ukupno potrebnog broja soba, molimo da okvirni broj sudionika i strukturu soba dostavite agenciji Dubrovnik Sun, najkasnije do 13. travnja 2018. godine.

Nakon navedenog datuma, agencija neće biti u mogućnosti jamčiti smještaj, ako isti nije rezerviran.

Konačnu listu imena sudionika potrebno je dostaviti najkasnije 27. travnja 2018. godine.

Prije polaska, voditelji po županijama dužni su kontaktirati Dubrovnik Sun i dostaviti eventualne izmjene do tada prijavljenih osoba, odnosno dopune novih prijavljenih sudionika.

PLAĆANJE HOTELSKOG SMJEŠTAJA

S obzirom da sudionici podmiruju svoj smještaj u cijelosti, Dubrovnik Sun će izdavati predračune za troškove smještaja na imena sudionika.

Također, agencija će omogućiti izdavanje predračuna na obrte sudionika po zahtjevu, kojeg molimo naznačite u obrascu za prijavu smještaja po županijama i pošaljite ispunjenu prijavnicu za R1 račun.

Troškovi smještaja moraju biti podmireni po istom predračunu prije dolaska na Obrtničke sportske igre ili najkasnije na desku agencije Dubrovnik Sun u hotelu Vespera tijekom 11. OSI.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na 11. OSI, trebaju se prijaviti u svom matičnom udruženju obrtnika.  

Zbirne prijave za sportove i smještaj po županijama dostavljaju županijske obrtničke komore.

3. Zagrebački obrtnički sajam od 25. do 27. travnja

Ovogodišnji Zagrebački obrtnički sajam, treći po redu, održava se od 25. do 27. travnja na Zagrebačkom velesajmu.

Sajam predstavlja promociju obrtničkih zanimanja među mladim generacijama s ciljem što većeg broja upisa učenika u strukovne škole. 

Osmoškolci organizirano dolaze na Sajam gdje im se prezentirajustrukovna zanimanja, a lani je Sajam posjetilo više od 3000 učenika osnovnih škola.

Uz prezentaciju strukovnih zanimanja, na Zagrebačkom obrtničkom sajmu se održavaju i obrtničke manifestacije, koje su na prva dva izdanja bile odlično prihvaćene od strane izlagača i posjetitelja - modne revije, frizerski show,revija kozmetičara - Zlatni ruž, cvjećara… te se prezentiraju kratki filmovi o deficitarnim obrtničkim zanimanjima.

Mirza Šabić, predsjednik zagrebačke Obrtničke komore - suorganizatora Sajma – na zatvaranju prošlogodišnjeg Sajma za ovu je godinu najavio podršku Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Ministarstva poduzetništva i obrta te izrazio nadu u potporu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kako bi se Sajam dignuo još na veću razinu.

Obrtnička komora Varaždinske županije će i ove godine nastupiti na Zagrebačkom obrtničkom sajmu, a predsjednik Komore, Mario Milak, pozvao je Varaždinsku županiju i Srednju školu Ivanec da u Zagrebu prezentiraju nedavno otvorenu „Učionicu za budućnost“.

Obrazovanje

image

Obrazovanje

 

Opširnije

 

Društvene mreže

Korisni linkovi

image

Korisni linkovi

 

Opširnije

Obrtnički registar

image

Obrtnički registar

 

Opširnije

Prijavite se na Newsletter

Ime:
Email:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore