Izdvajamo

Županijski obrtnici donirali novac za državno natjecanje u Varaždinu, na kojemu sudjeluje105 učenika iz 30 hrvatskih škola

Obrtnička komora Varaždinske županije novčano će pomoći 23. državno natjecanje učenika graditeljskih i geodetskih škola  u znanjima i vještinama građenja, koje se 13. i 14. travnja održava u Varaždinu.

Predsjednik Komore, Mario Milak predao je ravnatelju Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole, Zoranu Hajeku, kao organizatoru događanja, potvrdu o donaciji 7,5 tisuća kuna. Tim je iznosom, Obrtnička komora najveći pojedinačni donator natjecanja čije održavanje stoji oko 50 tisuća kuna.

Riječ je o natjecanju koje se svake godine održava na drugoj lokaciji, a varaždinska škola je domaćin po drugi put. U devet disciplina se natječe 105 učenika iz 30 hrvatskih škola.

Obrtnička komora Varaždinske županije i udruženja obrtnika u njezinom sustavu odlučila su pomoći učenicima obrtničkih zanimanja jer, kako kažu njihovi predstavnici, zajednički je cilj promocija strukovnih škola. O tim školama i zanimanjima, rekao je ravnatelj Hajek, nitko u državi, pa niti Agencija za strukovno obrazovanje ne vodi računa na adekvatan način.

- Borimo se s nedostatkom sluha za strukovno obrazovanje na državnoj razini – rekao je ravnatelj uz zahvalu na donaciji.

Svoju je opasku potkrijepio podatkom da je na istom ovom natjecanju u Varaždinu, 2009. godine, sudjelovalo 200 – tinjak učenika, što je dvostruko više nego danas.

Svi su pozvani

Mario Milak kaže da su obrtnici najsvjesniji tog problema jer njima je i nakon izlaska iz krize sve teže opstati upravo zbog manjka radnika.

– Ukoliko se nešto hitno ne promijeni neka će zanimanja doslovno nestati. Mi radimo koliko maksimalno koliko možemo na promociji obrtničkih zanimanja, na edukaciji djece i roditelja, ali ne možemo sami. Ako država ne osmisli i ne uključi se s popularnim mjerama za obrtnike i one koji to tek namjeravaju postati, teško ćemo izaći iz ove krize nedostatka radne snage. Obrti se više ne zatvaraju jer nema posla, nego jer ga nema tko raditi, a bez obrtnika nema života – rekao je Mario Milak.

Dodao je da županijska Komora ove godine poduzima brojne akcije s ciljem promocije strukovnih zanimanja, a posebno je naglasio suradnju s Varaždinskom županijom.

Natjecanje 13. travnja

O konkretnoj donaciji kaže: 

- Podupiranje jedne takve manifestacije, natjecanja koje će se provoditi u  ovoj srednjoj školi, od  izuzetne je važnosti. Obrtništvo nam je u fokusu, jer krajnje vrijeme da se skine stigma s obrtničkih zanimanja  kao nečeg što je što je u ovom društvu manje vrijedno. Želimo upravo djeci i roditeljima približiti što su to obrtnička zanimanja uopće– rekao je Mario Milak.

S njim su se složili i predstavnici Udruženja obrtnika Ivanec, predsjednik Udruženja Novi Marof, ambasador obrtničkog naukovanja Petar Klopotan i predstavnica Udruženja obrtnika Varaždin, Andrea Saiu Večerić,  ujedno i predsjednica gradskog i županijskog ceha građevinaraca. Njih su troje, uz Marija Milaka kao donatori prisustvovali predaji potvrde o donaciji.

Nakon otvaranja događanja 12. ožujka, natjecanja započinju sljedeći dan, 13. ožujka u petak.

Organizator poziva sve građane da dođu u školsku dvoranu Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole i pogledaju vještinu građenja učenika iz 30 strukovnih škola u Hrvatskoj.

Obrazovanje

image

Obrazovanje

 

Opširnije

 

Društvene mreže

Korisni linkovi

image

Korisni linkovi

 

Opširnije

Obrtnički registar

image

Obrtnički registar

 

Opširnije

Prijavite se na Newsletter

Ime:
Email:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore