U Obrtničkoj komori Varaždinske županije održan sastanak ravnatelja strukovnih škola  

U Obrtničkoj komori Varaždinske županije održan sastanak ravnatelja strukovnih škola  

Još bolja suradnja u strukovnom obrazovanju

U Obrtničkoj komori Varaždinske županije u ponedjeljak, 30. rujna, održan je sastanak članova Odbora za strukovnu izobrazbu županijske obrtničke komore s ravnateljima strukovnih škola u Varaždinskoj županiji, na kojem je iznijeto niz prijedloga za unapređenje suradnje između dionika obrazovnog procesa za obrtnička zanimanja.

– Povodom tridesete godišnjice djelovanja Obrtničke komore Varaždinske županije željeli smo našim dugogodišnjim suradnicima i partnerima zahvaliti te ih potaknuti na još bolju suradnju u budućnosti, kako bismo zajedno dodatno unaprijedili obrazovni proces za obrtnička zanimanja. U našoj županiji aktivno je više od četiri tisuće obrtnika, a veseli nas da iz godine u godinu raste i broj učenika koji se školuju za obrtnička zanimanja. U posljednje dvije godine imamo izvrsnu suradnju sa školama u kojima se školuju naše buduće kolege, a ovo je bila nova prilika da razmijenimo ideje, ali i da razgovaramo o problemima vezanim uz školovanje u obrtničkim zanimanjima. Uz podršku Varaždinske županije i ove godine će se održati projekt Budi IN u organizaciji Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin i Komore, kojim nastojimo promovirati obrtništvo te učenike završnih razreda osnovne škole zainteresirati za školovanje za obrtnička zanimanja – istaknuo je na sastanku Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

Značaj suradnje Obrtničke komore i strukovnih škola pohvalio je i dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

-Naša županija je jedna od samo četiri u Republici Hrvatskoj u kojoj nemamo ni jedan obrazovni program za zanimanja koja su suficitarna. Naš je cilj da kroz obrazovni proces učenici steknu funkcionalna znanja, stoga je suradnja svih dionika obrazovnog procesa za obrtnička zanimanja iznimno važna. I dalje trebamo razvijati inovacije i kreativnost te učenike poticati da se školuju i za obrtnička zanimanja. Varaždinska županija će u studenom organizirati i Dan obrtništva i strukovnog obrazovanja – naglasio je dr. sc. Miroslav Huđek.

Na sastanku, na kojem su bili –  Stjepan Ostroški, ravnatelj Strukovne škole, Snježana Klarić, ravnateljica Strojarske i prometne škole, Jasminka Kelemen, ravnateljica Gospodarske škole, Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole, Vesna Vrček, ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole, Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec i Dragan Brkić, ravnatelj Srednje škole Arboretum Opeka, istaknuti su i problemi u strukovnom obrazovanju, ponajprije oni vezani uz stručnu praksu i kapacitet obrtnika za prijem na stručnu praksu, sve manji broj strukovnih učitelja, posebno inženjera strojarstva i elektrotehnike, međunarodnu razmjenu učenika koji se školuju za obrtnička zanimanja, profesionalno usmjeravanje, ali i programe za djecu s posebnim potrebama.

Ravnatelji su suradnju s Obrtničkom komorom ocijenili vrlo dobrom, jer se problemi vezani uz školovanje učenika za obrtnička zanimanja uspješno rješavaju, a posebno su apelirali na obrtnike da pomognu u još boljem opremanju školskih radionica.

Na sastanku su o poboljšanjima u procesu obrazovanja za obrtnička zanimanja govorili i Branka Šaško, predstojnica varaždinskog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Zvonimir Pisačić, predsjednik Udruženja obrtnika Novi Marof, Senka Horvat iz Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje HZZ-a, Marija Dvekar Vusilović, tajnica Obrtničke komore Varaždinske županije te Senka Iličić, stručna suradnica za obrazovanje u Obrtničkoj komori Varaždinske županije.

Županijska obrtnička komora će zajedno s Varaždinskom županijom i školama u kojima se školuju učenici za obrtnička zanimanja predložiti i strategiju razvoja obrazovanja za strukovna zanimanja te akcijski plan za unapređenje strukovnog obrazovanja.

Na sastanku su najavljene i aktivnosti Obrtničke komore Varaždinske županije vezane uz obilježavanju 30 godine djelovanja. Tijekom listopada će organizirati i dane otvorenih vrata partnera Komore, pa će 9. listopada, od 9 do 12 sati, predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zainteresiranim obrtnicima odgovarati na pitanja i dogovarati daljnju suradnju.